7 april 2024

Power BI en Copilot

Ontdek de kracht van Copilot in Power BI (Preview): een Generatieve AI Revolutie

Microsoft Power BI heeft een revolutionaire tool in de wereld van data-analyse geïntroduceerd: Copilot. Deze tool herdefinieert de huidige manier waarop we met gegevens omgaan.

Momenteel beschikbaar in preview binnen Power BI en dus ook als onderdeel van Microsoft Fabric, benut Copilot de kracht van generatieve AI om organisaties te helpen de meeste waarde uit hun gegevens te halen.

Aan de slag: Copilot inschakelen in Microsoft Fabric

Voordat je bedrijf kan profiteren van de mogelijkheden van Copilot zijn er enkele vereisten:

 1. Activering Copilot: Je administrator moet Copilot voor Microsoft Fabric toelaten. Deze stap is cruciaal om de door AI aangedreven functies binnen Fabric/Power BI te ontgrendelen.
 2. Regio en Capaciteit: Zorg ervoor dat jouw F64- of P1-capaciteit zich bevindt in een van de ondersteunde regio’s die worden vermeld in het artikel over de beschikbaarheid van Fabric- regio’s. De functionaliteit van Copilot kan verschillend zijn afhankelijk van de regio.
 3. Inschakeling van tenant switch: De Fabric administrator moet de optie om Copilot te gebruiken binnen het Admin Portaal activeren. Gedetailleerde instructies zijn te vinden in het artikel over Copilot tenant-instellingen.
 1. Internationaal Gebruik: Als jouw tenant of capaciteit buiten de VS of Frankrijk valt, is Copilot standaard uitgeschakeld. Dit kan echter worden overschreven als jouw Fabric tenant-beheerder specifieke instellingen met betrekking tot gegevensverwerking buiten de geografische regio van jouw tenant inschakelt.
 1. SKU ondersteuning: Copilot in de Microsoft Fabric Public Preview is alleen beschikbaar voor betaalde SKUs (F64 of hoger, of P1 of hoger). Trial -versies worden dus niet ondersteund.

Ontdek de rapporteringsmogelijkheden van Copilot

Power BI heeft al een eerste stap gezet om de generatieve AI-mogelijkheden van Copilot in hun rapporteringstool te introduceren. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om bijvoorbeeld automatisch rapporten te creëren, specifieke rapportvragen rechtstreeks vanuit Power BI te stellen of het automatisch laten genereren van een samenvatting van je rapport(en) of definities van je meetwaarden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden die verder in het artikel worden toegelicht.

Overzicht van functies: Interactie met Copilot in Power BI

Copilot biedt verschillende functionaliteiten binnen Power BI, waardoor het een veelzijdig instrument is voor zowel data-analisten als zakelijke gebruikers. Enkele belangrijkste functies zijn:

 1. Een overzicht van voorgestelde rapportpagina’s
  Copilot biedt de mogelijkheid om een samenvatting van uw dataset aan te bieden en rapportpagina’s voor te stellen. Hoewel het niet perfect werkt, geeft het gebruikers een startpunt om verder op te bouwen en aan te passen naar hun specifieke rapporteringsbehoeftes.
 2. Narratieve Visuals
  Voeg de nieuwe narrative visual toe aan je rapport. Deze biedt een tekstuele samenvatting van je data en rapportpagina’s. De samenvatting wordt bovendien automatisch aangepast afhankelijk van de rapportfilters die de eindgebruiker toepast alsook het resultaat van data refreshes.
 1. Samenvattende antwoorden over de inhoud van je rapport
  Zelfs zonder bewerkingsmachtigingen stelt Copilot gebruikers in staat om een samenvatting van een rapportpagina te genereren in het Copilot venster. Gebruikers kunnen de samenvatting verfijnen of bijsturen door prompts aan te passen. Dit biedt flexibiliteit en een juist begrip van specifieke gegevensbronnen.
 1. Synoniemen om Q&A te verbeteren
  Copilot kan synoniemen voorstellen die eindgebruikers binnen het Q&A paneel kunnen gebruiken om hun vragen te stellen. De rapportbeheerder dient wel expliciet toestemming te geven om deze synoniemen effectief te mogen gebruiken. Dit kan eenvoudig via de schakelaar rechts in het Q&A Suggesties scherm.
 1. Beschrijvingen van meetwaarden
  Laat beschrijvingen van meetwaarden automatisch genereren. Dit zorgt voor een snelle en eenvoudige manier om documentatie van het datamodel te voorzien en eindgebruikers meer duidelijkheid te bieden wat de berekeningslogica achter bepaalde meetwaarden is.

Aandachtspunten voor je start met Copilot

 • Copilot stuurt gegevens naar Azure OpenAI voor het genereren van resultaten. Deze gegevens blijven gedurende 30 dagen bewaard. Raadpleeg de Supplemental Terms of Use voor Microsoft Azure Previews voor meer informatie.
 • Er worden voortdurend verbeteringen doorgevoerd om de kwaliteit van rapporten en samenvattingen die door Copilot worden gegenereerd te verbeteren.
 • Door AI gegenereerde inhoud kan fouten bevatten; gebruikers moeten de nauwkeurigheid en geschiktheid controleren voordat ze deze gebruiken.

Samenvattend kan men stellen dat Copilot een sprong voorwaarts in wereld van data-analyse betekent, waarbij de kracht van generatieve AI binnen handbereik van Power BI -gebruikers komt. Door de mogelijkheden te verkennen en de vereisten te begrijpen, kunnen bedrijven een nieuwe dimensie van efficiëntie en inzichten ontgrendelen. Naarmate Copilot zich ontwikkelt naar algemene beschikbaarheid, wordt de toekomst van op data gebaseerde besluitvorming steeds veelbelovender.

Voor meer diepgaande informatie verwijzen we naar het originele artikel over Copilot Introduction.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Frequently Asked Questions

Copilot is een revolutionaire tool die beschikbaar is in Power BI als onderdeel van de Microsoft Fabric Public Preview. Het maakt gebruik van generatieve AI om organisaties te helpen maximale waarde uit hun gegevens te halen.

Voordat je bedrijf kan profiteren van de mogelijkheden van Copilot zijn er enkele vereisten:

 • Activering Copilot: Je beheerder moet Copilot inschakelen in Microsoft Fabric.
 • Regio en capaciteit: Gebruik F64- of P1-capaciteit in ondersteunde regio’s.
 • Inschakeling van tenant switch: Activeer Copilot door de tenant switch in te schakelen.
 • Internationaal gebruik: Copilot is standaard uitgeschakeld buiten de VS of Frankrijk, maar dit kan worden overschreven.
 • SKU ondersteuning: Copilot is alleen beschikbaar op betaalde SKU’s (F64 of hoger, of P1 of hoger).
 • Rapportoverzicht: Copilot biedt een startpunt door pagina’s voor je rapport voor te stellen op basis van je dataset. Gebruikers kunnen deze basis aanpassen aan specifieke behoeften.
 • Narratieve visuals: Creëer visuals die tekstsamenvattingen genereren van gegevens die in je rapportcanvas zijn gevisualiseerd. Deze visuals worden bijgewerkt met slicers, filters en data refreshes.
 • Samenvattende antwoorden over de inhoud van je rapport: Zelfs zonder bewerkingsmachtigingen stelt Copilot gebruikers in staat om een samenvatting van een rapportpagina te genereren in het Copilot venster

Heb je nog vragen over hoe Cloubis uw bedrijf kan helpen met data?

Schrijf je in op de nieuwsbrief om nooit een blog te missen!