5 mei 2021

Power BI Summit recap: naar deze nieuwe features kan je komende jaren uitkijken

Zoals elk jaar hield Microsoft dit jaar weer een Power BI Summit. Tijdens deze 5 dagen krijg je de mogelijkheid om honderden verschillende keynote sessies en workshops te volgen rond Power BI. Maar zeker even interessant, er worden elk jaar een hele hoop nieuwe features aangekondigd die zowel op korte als op langere termijn zullen verschijnen. Voor 2021 focuste Power BI vooral op performance management, in 2022 zal de focus op real-time analytics liggen. Zeker iets om in de gaten te houden! In deze blog bespreken we alle interessantste features die tijdens de summit werden voorgesteld:

Power Automate Visual

Eén van de features die we onlangs al kregen in preview, is de Power Automate Visual. Hiermee wil Power BI ervoor zorgen dat gebruikers snel van ‘insight to action’ kunnen gaan. Dankzij deze visual kunnen gebruikers een flow runnen in een rapport. Dit geeft hun de mogelijkheid om aan de hand van analyses snel over te kunnen gaan op acties door met 1 klik een geautomatiseerde opdracht uit te voeren. Zo moeten ze niet overschakelen naar andere apps of programma’s en worden tijdrovende en eentonige taken geautomatiseerd. De flow zal, ook steeds runnen in de huidige data context, alle filters of selecties die zijn gemaakt op het rapport zijn dus ook behouden.

Power BI Goals

Een andere grote update die we kregen op de Power BI Summit, is een zeer interessante voor bedrijven of teams die meer willen inzetten op performance management. Er is nu de mogelijkheid om op Microsoft Teams doelen in te stellen. Dit ziet er dan zo uit:

Elk ‘rij’ is een metric dat een bepaalde KPI bijhoudt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over omzet, winst, maandelijkse gebruikers, leads… Elke goal heeft ook een eigenaar, een status, de huidige waarde, een trendlijn, een deadline en de mogelijkheid om er notities bij te maken. Als je op een doel klikt, kan je ook gedetailleerder de vooruitgang van het doel bekijken.

Het is ook bijzonder flexibel, de gebruiker kan zelf kiezen of hij datagedreven targets wil of niet. Hij kan ook beslissen of hij deze targets manueel wil ingeven, of wil laten baseren op een Power BI rapport of app. Als je naar een rapport navigeert, kan je eender welke visual selecteren, met eventueel filters en drilldowns op toegepast om toe te voegen aan de goals. Dit zorgt voor één mooie gecentraliseerde plaats om alle doelen te monitoren.

Een scorecard met bijbehorende goals zijn snel en simpel aan te maken, maar ze kunnen wel een grote impact hebben omdat ze het makkelijk maken om een heleboel KPI’s op te volgen. Bovendien kan je ook Power Automate integreren, om op basis van bepaalde KPI’s bijvoorbeeld een taak te loggen.

Daarbovenop maakt Power BI ook automatisch een scorecard dataset. Deze dataset bevat info over de scorecard, goals, waarden en notities. Je kan de nieuwe dataset dan op zijn beurt gaan analyseren.

Ten laatste kan je de goals ook bekijken en maken in Teams zelf. Als je Power BI toevoegt aan Teams, kan je alles wat in de Service staat ook in Teams consumeren. Om deze hele feature nog toegankelijker te maken, zijn de developers ook bezig met Goals naar mobile te brengen.

Power BI Streaming Dataflows

Op de Summit kwamen we ook al ongeveer te weten wat Power BI van plan is naar 2022 toe. Microsoft wil hun BI-tool nog verbeteren op vlak van real-time analytics. Daarom komt later dit jaar Power BI Streaming Dataflows uit. De visie hierrond is simpel: het verschil tussen batch en streaming data zal verdwijnen. Het doel hiervan is om analisten met streaming dataflows te laten werken, in een simpele drag-and-drop tool. Dit zou ervoor moeten zorgen dat werken met streaming data niet enkel is weggelegd voor de data engineer, maar ook toegankelijker is voor analisten.

Deze streaming dataflow zou je dan kunnen maken vanuit de Service, waarna je in het bovenstaande canvas terecht komt. Je kan heel simpel, zonder enige code, ook enkele ETL-operaties uitvoeren. Onderliggen draaien de streaming dataflows op Azure Stream Analytics. Ook Power Automate Flows integreren zal een mogelijkheid zijn.

Eens de streaming dataflow klaar is, kan je ermee connecteren vanuit Power BI Desktop.

Hololens en Spatial Anchoring

Ten slotte wil Power BI naar 2023 toe meer te bieden hebben voor frontline workers. Bij Power BI weet men dat het belangrijk is om toegang te hebben tot de juiste gegevens op het juiste moment. Daarom blijft men ook inzetten op de HoloLens en de bijbehorende app van Power BI. Power BI is dan ook de enige BI-tool met zulke VR mogelijkheden. De Hololens zal naar de toekomst toe ook verbeterd worden (lichter, betere batterij, goedkoper…).

Maar omdat men niet wil dat de HoloLens kopen een limiterende factor is om spatial anchoring te gebruiken, gaat het Power BI team hiermee nog een stap verder: hetzelfde concept (data in space), maar dan op een smartphone. Voor mensen op de werkvloer die snel toegang nodig hebben tot hun data kan dit zeer handig zijn. Daarom kan je met Azure Spacial Anchors een rapport op de Power BI Service ‘in space’ plaatsen. Zo komen Power BI rapporten exact op de plaats waar je ze wilt vinden.

In de foto hieronder is de use case een vaccinatiecentrum. Er wordt een Power BI rapport aangemaakt waarin wordt bijgehouden hoeveel check-ins er zijn, hoeveel vaccinaties per uur en dergelijke. Dankzij de Azure Spacial Anchors technologie is het mogelijk om Power BI rapporten op de plek waar je ze nodig hebt te bekijken. Er zijn uiteraard enorm veel mogelijkheden met technologie als deze voor frontline workers. ‘Power BI Spatial Anchoring’ komt er later dit jaar aan.

Kleinere updates

Tot zover de grote aankondigingen voor de komende jaren. We gaan nu eens kijken naar enkele kleinere, maar nog steeds handige features die Microsoft zal toevoegen in de (nabije) toekomst.

Paginated Report Visual

Ten eerste komt er een paginated report visual aan. Deze visual is eigenlijk een tabel, die je simpelweg kan exporteren naar bijvoorbeeld een PDF. De hele tabel wordt dan netjes en volledig in een PDF-bestand gezet. Bovendien werkt dit zoals elk andere visual, waardoor je er dus ook op kan filteren en slicen.

Sparkline

Een andere leuke feature die erbij komt, is de sparkline. Deze kan je vanaf nu toevoegen in tabellen. Hier was  vanuit de community veel vraag naar. Je kan hem zowel als lijn- als kolomdiagram toevoegen.

Automated Insights

Een derde feature dit voor dit jaar is aangekondigd is “Automated insights”. Deze feature maakt gebruik van AI om het voor gebruikers makkelijker te maken om rapporten te consumeren. Het zal users vooral helpen met uitschieters en trends uit de data te halen en zal deze ook proberen uitleggen aan de hand van de data.

Update voor bookmarks

Ook de bookmarks worden makkelijker in gebruik. In het verleden moest je elke bookmark apart opzetten en zelf op elke pagina zetten. Met de nieuwe bookmark navigator kan je in enkele klikken navigatieknoppen toevoegen in heel je rapport.

Teams X Power BI

Er zijn ook enkele updates met betrekking tot de integratie tussen Teams en Power BI. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om een Power BI app te ‘embedden’ in Teams. Je zal dan een Power BI app kunnen vastpinnen zodat de gebruikers snel aan belangrijke info kunnen.

Op deze manier zijn de dashboards veel toegankelijker, je zal ze zelfs tijdens meetings kunnen delen in de Teams chat zodat iedereen goed kan volgen.

Het wordt ook makkelijker om een rapport te maken van een SharePoint list. In de List kan je gewoon klikken op ‘Integrate’ en vervolgens op ‘Power BI’ en ‘Visualize the list’. Je wordt onmiddellijk doorverwezen naar een automatisch gegenereerd rapportje.

Automatic Aggregation met hybride tabellen

Als laatste, komt de ‘Automatic Aggregations’ feature er later dit jaar ook nog aan. Op dit moment kan je zelf de snelheid van je rapport verbeteren door manueel aggregaties te configureren. Met de ‘Automatic Aggregation’ feature zou Power BI dit zelf doen. Kort gezegd: de rapportbouwer kan zijn rapport sneller maken zonder zelf veel te hoeven configureren. Daarbovenop zal er ook een een what-if analysis tool aanwezig zijn, om zelf te kijken naar de query performance en eventueel dingen aan te passen (bv. het aantal cached queries).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in op de nieuwsbrief om nooit een blog te missen!