Data Governance

Organisaties willen meer en meer met data werken, en de hoeveelheid data die we gebruiken groeit ook alleen maar. Een goed beheer van data is bijgevolg van cruciaal belang. Het definiëren van een databeleid en het opzetten van procedures om de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, integriteit en beveiliging van data te realiseren, kunnen hierbij helpen. 

Is het nodig om rekening te houden met specifieke inputmethoden en -formaten, beperkte toegang tot bepaalde gegevens voor gebruikers en het verzamelen van informatie over de bron en kwaliteit van de gebruikte gegevens? Als we data willen gebruiken om inzichten te krijgen, en bijgevolg beslissingen te nemen om acties aan te koppelen, dan kan deze maar best betrouwbaar zijn. 

Data governance helpt hierbij: het is een verzameling regels, processen en roldelegaties die zorgen voor privacy en naleving in het gegevensbeheer van een organisatie. Vragen zoals ‘Waar staat er GDPR gevoelige informatie?’, ‘Bewaart ons CRM-systeem sociale media-informatie?’ of ‘Waar kunnen we de klantengegevens terugvinden?’ worden hiermee beantwoord.

Waarom is data governance nuttig?

Effectieve data governance helpt organisaties om:

  • De nauwkeurigheid en integriteit van hun gegevens te waarborgen
  • Gevoelige en vertrouwelijke gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang of gebruik
  • Te voldoen aan relevante wet- en regelgeving
  • De efficiëntie en effectiviteit van gegevensbeheer te verbeteren

Het process van data governance

Data catalog

Een data catalog is een georganiseerde inventaris van alle gegevens in een organisatie. Zogenaamde metadata wordt gebruikt om deze data te beheren, zoals informatie over de structuur, herkomst, kwaliteit en gebruik van deze gegevens.

 

Data Governance Tools

purview
Azure Purview
dbt

Nood aan een end-to-end data specialist?

Wil je meer weten over Cloubis of met ons samenwerken?
Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.