Data Governance

Organisaties willen meer en meer met data werken, en de hoeveelheid data die we gebruiken groeit ook alleen maar. Een goed beheer van data is bijgevolg van cruciaal belang. Het definiëren van een databeleid en het opzetten van procedures om de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid, integriteit en beveiliging van data te realiseren, kunnen hierbij helpen. 

Is het nodig om rekening te houden met specifieke inputmethoden en -formaten, beperkte toegang tot bepaalde gegevens voor gebruikers en het verzamelen van informatie over de bron en kwaliteit van de gebruikte gegevens? Als we data willen gebruiken om inzichten te krijgen, en bijgevolg beslissingen te nemen om acties aan te koppelen, dan kan deze maar best betrouwbaar zijn. 

Data governance helpt hierbij: het is een verzameling regels, processen en roldelegaties die zorgen voor privacy en naleving in het gegevensbeheer van een organisatie. Vragen zoals ‘Waar staat er GDPR gevoelige informatie?’, ‘Bewaart ons CRM-systeem sociale media-informatie?’ of ‘Waar kunnen we de klantengegevens terugvinden?’ worden hiermee beantwoord.

Waarom is data governance nuttig?

Effectieve data governance helpt organisaties om:

  • De nauwkeurigheid en integriteit van hun gegevens te waarborgen
  • Gevoelige en vertrouwelijke gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang of gebruik
  • Te voldoen aan relevante wet- en regelgeving
  • De efficiëntie en effectiviteit van gegevensbeheer te verbeteren

Het process van data governance

Data catalog

Een data catalog is een georganiseerde inventaris van alle gegevens in een organisatie. Zogenaamde metadata wordt gebruikt om deze data te beheren, zoals informatie over de structuur, herkomst, kwaliteit en gebruik van deze gegevens.

 

Data Governance Tools

Geslaagde samenwerkingen

transport logistics

Snellere facturatie met Alteryx - Transport & Logistiek

Cloubis zorgde ervoor dat de manuele klantenrapportering grotendeels geautomatiseerd kon worden door het inschakelen van Alteryx.
Benner-case-AMDK

Overzichtelijk projectmanagement met Power BI & SharePoint – AMDK   

Het AMDK bezit alle gegevens uit Planview in een gestructureerde en georganiseerde manier in hun eigen cloud-omgeving. Dankzij verschillende Power Automate oplossingen kan het AMDK de Power BI rapporteren snel en makkelijk vernieuwen met de huidige data uit Planview
Banner-case-DELA

Automatische financiële rapportering via Alteryx - DELA

Na een Alteryx implementatie kunnen controllers die voordien meerdere dagen werkten aan het bouwen van complexe rapporten in Excel dit in enkele seconden oplossen met één druk op de knop.
Banner-case-DVW

Managed Self-service rapportering via Power BI – De Vlaamse Waterweg 

Na de implementatie van een Azure data platform was De Vlaamse Waterweg in staat om belangrijke data voortaan te centraliseren en te verwerken tot bruikbare en waardevolle strategische informatie. Bijkomend ondersteunt het opgezette rapporterings framework ook self-service BI.
banner-DELA

Betere commerciële inzichten via Power BI - DELA

DELA heeft via een rapporteringssuite in Power BI gebaseerd op een Azure Data Platform een vollediger en meer gedetailleerd overzicht van haar portefeuille.
HR application - E&C

Overzichtelijke evaluaties met Power Apps - E&C Consultants

E&C wilde op een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier de competenties, skills en evaluaties van hun werknemers opvolgen.
Banner-Seris-Case

Automatisch van Audit tot Inzicht – Seris

Cloubis zorgde voor een automatische dataverzameling en dashboarding in Google Data Studio. Dit elimineert alle handmatige berekeningen en maakt het eenvoudiger om resultaten te vergelijken over tijd, regio en winkel.

Nood aan een end-to-end data specialist?

Wil je meer weten over Cloubis of met ons samenwerken?
Laat jouw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.